2024

HISTORIAA

KÄSSÄRI -näytelmäkerhon syntyhistoria

Oikeastaan kaikki alkoi jo syksyllä 2008, jolloin hoidin Virkkalan Kulttuurin Ystävien isännän tehtäviä ja koska tuolloin tein ohjaustyötä yhden naisen monologin ”Noutaja” kanssa, tiedustelin hallituksen puheenjohtajalta, Henrietteltä Kässää yhdeksi esityspaikaksi. Minulle näytettiin oitis ”vihreää valoa” ja niin ”Noutaja” -näytelmä sai Kässän ensi-iltansa tammikuun 16 päivänä 2009.

Tämä esitys varmaan innoitti myös VKY:n puheenjohtajaa Henrietteä tiedustelemaan minulta, voisiko kulttuurinystävien toimintaan ottaa mukaan myös näytelmäharrastusta, pientä asiasta innostunutta porukkaa, jota minä ohjaisin. Olin haaveillut huoneteatteri -toiminnasta jo pitkään, suostuin siis innostuneena ajatukseen. Monien mutkien kautta viimein koitti myös aika, että löytyi sopiva teksti, jonka sain luettavaksi. Teksti oli pala Virkkalan rikasta historiaa, eli kertoi Arvid ja Elisabeth Järnefeltin perustaman Vieremän lukutuvan syntymisestä. Se käsitteli mukavasti ja humoristisestikin senaikaisten henkilöiden ajatuksia ja vähän jo politiikkaakin, unohtamatta itse Arvidin vakaita ajatuksia elämän tarkoituksesta. Teksti tuntui mielenkiintoiselta testata siipiensä kantavuutta.

Siitä se sitten lähti, nyt vaan piti löytää mukavaa ja innostunutta sakkia mukaan toteuttamaan haastetta. 7.9.2011 Kässällä oli rekrytointitilaisuus, jossa haettiin väkeä Järnefelt -näytelmään, muutamia innokkaita ilmoittautui jo silloin mukaan, mutta myös 14.9.2011 keskiviikkotilaisuuden jälkeen kyselin vielä porukkaa mukaan esitykseen. Käytin vielä suhteitani tuttuihin teatterin harrastajiin, ja niin oli ”miehitys” valmis. Ensimmäiset harjoitukset pidettiin 26.10.2011. Näin siis näytelmäkerho sai alkunsa. Järnefelt-tarinan ”Liikkeellelähtö” ensi-ilta ja valitettavasti ainoaksi jäänyt esitys oli 7.12.2011.

Suurena haaveenani oli pitkään ollut myös ns. sketsiteatteri, joka Lohjan teatteritoiminnasta puuttui kokonaan ja koska se nyt oli mahdollista toteuttaa, piti kerholle saada tietysti nimi. Käsikirjoituksia oli iät ja ajat nimitetty ”kässäreiksi” ja mietin, että tuo nimi kerholle olisi ihan omiaan, koska kerran kerhon toiminta vielä Kässän talossakin tapahtuu. Näin nimeksi siis valikoitui tuo Kässäri, jonka yksimielisesti hyväksyin.

Toiminta siis jatkui näytelmäkerho Kässärinä ja monenlaista sketsintynkää ja pidempääkin juttua on vuosien varrella esitetty. Muutama esimerkki Kässärin toiminnasta: 2012 sketsiviihdettä ”Kässärin pläjäys”, 2013 ”Kässäkimara”, ”Kässän kuhinat”, 2014 ”Ex kässää”, ”Kalkin kaikuja”, 2015 ”Kässän kummajaiset” ja 2016 5-vuotis juhlaesityksenä ”Suuri junaryöstö”. Onpa Kässäriä tilattu muutamaan otteeseen myös talon ulkopuolelle, mikä on ollut myös erittäin hieno asia, ryhmä on saanut näistä rakentavaa palautetta ja kokemusta. Vierailupyynnöt kertovat myös toiminnan tärkeydestä ja antavat näyttelijöille uutta intoa jatkaa mukana. Toki henkilöt ovat viiden vuoden aikana ryhmässä myös vaihtuneet, mutta pieni kourallinen alkuperäisiäkin on vielä mukana.  Ja mistä olen erityisen onnellinen, on se, että myös paikkakunnalla toimivista muista teattereista on Kässärissä käynyt vierailevia, lahjakkaita ”tähtiä”.

Nykyinen toiminta on aavistuksen muuttunut alkuvuosien ideasta toimia vain sketsipohjalta, mukaan on matkan varrella otettu pidempiä, pienoisnäytelmän tapaisia esityksiä, mutta ei sketsipohjaakaan ole missään nimessä unohdettu. Huumorilla mennään ja hauskaa pitää kaikilla olla, niin harjoituksissa, kuin itse esityksissäkin ja toivottavasti tietysti myös katsojilla.

Kässäri täyttää siis kohta jo 12 vuotta, se on hieno saavutus pieneltä ryhmältä. Mutta suurin kiitos tästä kuuluu Virkkalan Kulttuurin Ystävät Ry:lle. Kässärin on hyvä ja turvallinen jatkaa eteenpäin.

KIITOS

Antti Tulonen, ohjaaja

unsplash