MISTÄ/KENESTÄ ON KYSYMYS

 Hvila vid denna Källa - Lähteelle istukaamme


Carl Michael Bellmanin (1740-1795) lauluja aikansa tyyliin mukaisesti esitettyinä. Pentti Hildén laulu ja mandora, Pauliina Fred traverso ja nokkahuilu, Markus Pelli barokkisello ja rumpu, draamallinen ohjaus Antti Korhonen.
Carl Michael Bellman (1740-1795) on eräs ruotsin kaikkien aikojaen suurimpia runoilijoita; riimivirtuoosi joka taitoi kaikki runouden lajit. Kuuluisaksi hänet teki kuitenkin nimenomaisesti hänen parodiset juomalaulunsa jotka ehdittiin koota ja julkaista hänen elinaikanaan:”Fredmans Epistlar” (1790) ja ”Fredmans Sånger” (1791). Molemmat kirjat ovat varsinaisia runsaudensarvia täynnä paitsi hersyvää runoutta myös unohtumattomia sävelmiä, upeata 1700-luvun musiikkia jonka Bellman lainasi mm. tuolloin suosituista ranskalaisista oopperoista. Monet näistä sävelmistä ovat eläneet meidän päiviimme asti
nimenomaan Bellmanin versioina. Musiikki ja muusikot nousevat selkeästi esiin näissä lauluissa. Juuri heidän soittonsa vietteleminä
antaudumme hetken nautinnoille sävelten viedessä meidät Bacchuksen ja Fröjan (pohjolan Venuksen) valtakuntiin. Olemme tarttuneet tähän ja esityksessämme voi kuulla kaupunginvirtuoosi Bergin huilunsoittoa tai Movitzin selloa Cajsa Liisan sängyn äärellä. Soitto tuo myös lohtua Kaaronin viittoillessa tuonelan virralta.
Tavoitteenamme on ollut rakentaa yhtäaikaa viihdyttävä ja syvällinen; rikkaan monimuotoinen ja draamallisesti ehyt konserttikokonaisuus joka johdattelee yleisön Bellmanin kiehtovaan maailmaan ja aikakauteen. Ohjelma tuo myös tapahtumat lähelle; olimmehan tuolloin osa ruotsin valtakuntaa ja laulaessamme yleisön kanssa ”Gustavs skål” Bellmanin hyväntekijän Kustaa III kunniaksi laulamme myös omalle tulonaikaiselle hallitsijallemme. Valtaosa lauluista esitetään alkukiellä mutta esitys tehdään juonnon, dramatisoinnin ja suomennosten avulla helposti lähestyttäväksi suomenkieliselle yleisölle.